Waar Mediteer Jij?

Ik ben heel nieuwsgierig of jij al mediteert en zo ja waar mediteer jij? In dit artikel deel ik mijn ochtendritueel en meest simpele maar oh zo krachtige tips om controle te krijgen over lichaam en geest.

Een aantal dagen geleden postte ik onderstaande post over mijn ochtend ritueel op mijn persoonlijke Facebook Pagina (voeg me gerust toe  😉 )

HOE zag JOUW ochtend RITUEEL eruit?

Mijn ritueel ziet er als volgt uit:
-Ik begin altijd met Wim Hof methode ademhalingsoefeningen.
-Meditatie
-Koude douche
-Groente omelet en supplementen
-Een bakje sterke espresso

Daarmee kan ik weer optimaal genieten van een nieuwe dag ?.

Reacties volgers

De reacties hierop waren zeer wisselend. Van mensen die ook al mediteren en een soortgelijk ochtendpatroon hanteren tot mensen die moeite hebben om meditatie te intergreren in hun dagelijks leven. Ik denk dat het eerst belangrijk is om te bepalen of je tevreden bent met je huidige leven en rituelen die je uitvoert om het meest te halen uit elke dag. Zo ja dan zou ik alles zo laten als het. Don’t change a winning formula ;). Als je denkt van mmm ik wel eens testen wat er nog meer is kan ik je zeker meditatie aanraden. Een tijdje geleden schreef ik DIT artikel over de effecten na 1x mediteren.

Waarom ben ik begonnen met MINDFULNESS MEDITATIE?

Er zijn 87000 verschillende bekende vormen van meditatie. Deze zijn onder te verdelen in 5 categorieën. Hierover later meer. Er zijn 5 redenen dat ik voor mindfulness meditatie gekozen heb:

 • Er zijn veel onafhankelijke wetenschappelijke onderzoeken die de positieve effecten van mindfulness meditatie belichten.
 • Bedrijven als Google, Sap, Ford, Linkedin hebben allemaal een mindfulness meditatie programma voor hun medewerkers.
 • Mindfulness meditatie is goed toepasbaar voor Westerlingen doordat het nuchter is en een bepaald soort vorm van zelf psychologie.
 • Deze vorm van meditatie bestaat al 2500 jaar.
 • Mindfulness meditatie is onderdeel van Mindfulness-based stress reduction MBSR wat ook gebruikt in klinische omgevingen.

Waar mediteer ik?

Zoals je bovenaan dit artikel kan lezen begin ik het liefst de dag met meditatie. Een van mijn leraren verwoordde het mooi. Elke dag is als het bouwen van een huis. Een goede fundering zorgt voor een solide huis. Echter ik heb ook wel eens dagen dat ik het moeilijk vind mijn bed uit te komen. Het voordeel van meditatie is dat het gratis en je kan het overal doen. Plekken waar ik overdag wel eens mediteer:

 • Het toilet
 • Achter mijn bureau
 • In de Trein
 • Of zoals op de foto op mijn boot 😉

Eigenlijk kun je dus overal en constant mediteren. Ik ben heel benieuwd als je al mediteert waar jij dit dan doet.

Hoe mediteer ik als ik even snel wil mediteren?

Als ik op een van bovenstaande locaties mediteer dan ga ik niet uitgebreid zitten. Hierbij gebruik ik een van de volgende technieken:

 1. Volgen van ademhalen: De makkelijkste maar o zo krachtige techniek is het volgen van je ademhaling. Volg voor een bepaalde tijd maar eens je ingaande en uitgaande ademhaling. Wanneer ik dit met clienten een minuut doe merken ze gelijk dat hun ademhaling rustiger wordt.
 2. Bodyscan met spierspanning: Hierbij ga je rechtop zitten met je voeten plat op de grond. Je spant je spieren in je voeten aan. Daarna ga je naar je knieen, bovenbenen, etc totdat je je hele lichaam hebt gehad. Wanneer je gedachten afdwalen (en dit kan best vaak gebeuren) ga je weer met je aandacht terug naar het lichaamsdeel waar je gebleven bent. Weet je niet meer waar je gebleven bent start je gewoon weer opnieuw.

Conclusie

Ik hoop dat je met deze tips ondanks je drukke leven toch mogelijkheden ziet om meditatie toe te passen in het dagelijks leven. Onthou dat er geen direct resultaat verbonden is aan je meditatie sessie. Echter in het dagelijks leven zul je zeker de vruchten hier van plukken.

Wil jij ook weten hoe je moet mediteren en wat de wetenschappelijke aangetoonde resultaten zijn? Dan zien we je graag bij een van onze workshops

Vertel me meer!

Comments

comments

By | 2017-03-23T14:56:26+00:00 augustus 31, 2015|Categories: Meditatie|Tags: , , |Reacties uitgeschakeld voor Waar Mediteer Jij?

About the Author:

Lifehacker, Onderzoeker en Trainer. Op één grote ontdekkingsreis met als doel technieken van over de hele wereld te ontdekken en ervaren die meer energie, mentale veerkracht opleveren.