BEN JIJ EEN SOCIALE KAMELEON?

Een sociale kameleon zijn ten koste van jezelf.


Iedereen wil een goede indruk maken, echter voor sommige is het bijna een levenswijze geworden. Vooral hoog sensitieve personen (hsp’ers) zijn zeer goede sociale kameleons. Hierdoor zijn ze vaak zeer geliefd alleen gaat dit ten kosten van zichzelf. Zelf deed ik het ook altijd. Of het nou een feestje, familie aangelegenheid of gewoon tijdens het trainen was. Telkens wanneer ik contact met mensen had kon ik precies afstemmen op wat die persoon nodig had. Iedereen vond me aardig en ik was altijd “the light of the party”. Alleen wanneer ik thuis kwam was ik altijd uitgeput en vaak had ik het weekend nodig om bij te komen. Ik bleef niet bij mezelf en dit kostte bakken met energie.

Sociale kameleon een negatief effect op je psychische veerkracht?

De laatste wetenschappelijke onderzoeken geven ook signalen dat het constant aanpassen op anderen een negatief effect heeft op je psychische veerkracht. De persoon die altijd probeert “de juiste persoon op het juiste moment te zijn,” volgens Mark Snyder een sociaal psycholoog (universiteit van Minnesota). Constant zijn ze aan het scannen of hun gedrag het juiste effect heeft op anderen. Onderzoek geeft ook aan dat dit niet alleen invloed heeft op je sociale vaardigheden, vriendschappen en successen maar ook de kwaliteit van je intieme relaties. Want je kunt je zo voordoen dat je de perfect aansluitende partner bent dit hou je nooit voor altijd vol. Je komt altijd weer terug bij wie je daadwerkelijk bent.

 

De persoon die altijd probeert de juiste persoon op het juiste moment te zijn

 

De tegenhanger van de sociale kameleon.

Aan de andere kant heb je personen die zich niet of nauwelijks aanpassen en zichzelf constant scannen. Zijn hebben hun eigen problemen volgens de wetenschap. Het voordeel is dat ze vaak beter weten wie ze zelf zijn, echter hun rigide houding kan tijdens relaties en sociale aangelegenheden wel eens minder positief uitpakken.

Wanneer is iemand een sociale kameleon?

Het begrip sociale kameleon is niet alleen van toepassing voor mensen die zich herkennen in de verhalen rondom hoog sensitiviteit. Echter degene die zich herkennen in mijn eerdere verhalen weten dat ze vaak scherper staan afgesteld wanneer het gaat om details in gedrag van anderen waarnemen. Hier een aantal eigenschappen van desociale kameleon:

-Om aardig gevonden te worden pas je je aan ondanks dat je je daar niet goed bij voelt.

-Bij verschillende groepen wordt een ander gedrag vertoont.

-Maken opmerkingen voordat ze wat gevraagd wordt, zodat men kan laten zien dat ze weten wat er nodig is.

-Bepaalde beroepsgroepen trekken vaak sociale kameleons aan zoals acteurs, advocaten, verkopers, diplomaten en politici.

-Zijn vaak minder bezig met hun eigen behoeftes te uiten, met de angst voor weerstand.

Zulke personen kunnen switchen van sociaal feestbeest tot gereserveerd net wat de situatie van hun verlangd (in hun belevenis). Vaak vinden zij het meer belangrijk om af te stemmen met de waarden van de ander ook al heeft dit sociale consequenties.

Met wie gaat een sociale kameleon minder goed samen?

Nuzou je verwachten dat sociale kameleons met iedereen goed samen gaan. Echter niets is minder waar. Vaak hebben zij moeite met personen die het tegenovergesteld van zichzelf zijn. In een studie van William Ickes(universiteit van Texas) waarbij koppels werden gemaakt van sociale kameleons, gemixt en mensen die zich nauwelijks aanpassen bleek dat de gemixte koppels veel minder goed samenwerkten.

Conclusie

Volgens Dr. Snyders zijn sociale kameleons niet meer gevoelig voor psychologische klachten. Maar wat kun je hier nu mee? Belangrijk voor nu is je afvragen ben ik een sociale kameleon en wil ik dit wel altijd zijn. Uit eigen ervaring weet ik wel dat het zeer vermoeiend kan zijn wanneer je dit altijd bent. Ik heb er voor gekozen uit te zoeken wie ik daadwerkelijk zelf ben, hier zoveel mogelijk bij te blijven en mijn kwaliteiten als sociale kameleon alleen in te zetten wanneer ik dit nodig acht. Dan wordt het daadwerkelijk een kracht in plaats van een energienemer. Ik ben benieuwd op welke manier jij je hier in herkent en wat jouw ervaringen zijn. Laat je dit hieronder weten?

Dit bericht verscheen eerder op: http://danielkluken.nl

Comments

comments

By | 2017-03-23T14:56:24+00:00 augustus 10, 2016|Categories: Mind|Reacties uitgeschakeld voor BEN JIJ EEN SOCIALE KAMELEON?

About the Author:

Lifehacker, Onderzoeker en Trainer. Op één grote ontdekkingsreis met als doel technieken van over de hele wereld te ontdekken en ervaren die meer energie, mentale veerkracht opleveren.