Mentaal in shape – Noord Hollands Dagblad

Daniel Kluken had het allemaal dik voor elkaar: een goede baan, een relatie, een eigen huis. Het kon eigenlijk niet op allemaal. Toch bleef er die onrust, in zijn lijf en in zijn hoofd.

Door Nanska van de Laar – 17-9-2016, 7:00 (Update 17-9-2016, 7:00)


Tot hij op een dag besloot zijn leven drastisch om te gooien. „Ik was maar met één ding bezig: een nog interessantere titel op mijn visitekaartje en nog meer geld verdienen. Maar hoe meer geld er binnenkwam en hoe meer spullen ik kon kopen, er was altijd dat gevoel van onrust.”

Om uit te zoeken waar dat gevoel vandaag kwam, zag Daniel maar één oplossing. Alles moest anders. „Ik zegde mijn baan op, verbrak mijn relatie, verkocht mijn huis en ging terug naar mijn ouders. En beging meteen nog een fout. Ik nam een nog drukkere baan, bij een bedrijf met een nogal Amerikaanse mentaliteit. Ik ben van nature een loyaal mens, ging er vol voor maar mentaal ging ik nog verder achteruit. Op een gegeven moment sliep ik nog maar één uur per dag, stapte letterlijk met mijn kleren aan in bed en was twaalf kilo zwaarder.”

En toen kwam die onvermijdelijke klap. „Ik stond met een klant in de lift en begon spontaan te huilen. En als ik daar nu op terugkijk ben ik daar dankbaar voor.”

Daniel concludeerde dat zijn leven een andere wending moest krijgen en stortte zich op voeding en beweging. „Het is alleen niet erg handig om negen opleidingen te gaan doen als je een burn-out hebt. Ik moest het ook niet zoeken in een fysieke, maar in een mentale oplossing.”

Die zoektocht leidde hem naar de Wim Hof Methode (WHM), inderdaad de man die bekend is geworden als ’the iceman’. „Die man kan iets wat vele anderen niet kunnen of waarvan mensen denken het niet te kunnen. Maar aan de basis van zijn kunnen ligt een sterk getrainde geest, waarbij je door het ontwikkelen van ademhalingstechnieken leert om met fysiologische problemen om te gaan. En ja, een van de onderdelen van de Wim Hof Methode is dat ijsbad waar je uiteindelijk in stapt. Maar het is niet het doel dat je voor ogen moet hebben. Het gaat om het verbeteren van je levenskwaliteit.”

Daniel volgde de opleiding tot WHM-instructeur, een weg die hem ook bracht naar meer balans in zijn eigen leven. „De WHM is geen wondermethode. Er bestaat sowieso geen enkele wondermethode, want wat je ook doet, je doet het uiteindelijk helemaal zelf. Probleem is dat veel mensen graag snel resultaat willen, op zoek zijn naar instant voldoening. Maar je maakt maar kleine stapjes. Een kind loopt ook niet van de een op de andere dag, zeg ik altijd maar.”

Graadmeter

De bewustwording van je eigen ademhaling speelt in de trainingen die Daniel geeft een belangrijke rol. „Veel mensen verkeren in een constante staat van vermoeidheid. We vinden het heel normaal om naar de sportschool te gaan en gezond te eten, maar mentaal zijn we niet in shape. We worden ook onbewust te veel aangezet en dat komt ook door de wijze waarop de maatschappij min of meer is ingericht en hoe we worden opgevoed: we moeten continu presteren, maar gaan daarbij voorbij aan onszelf en dan loopt het emmertje over.”

Daniel mag gerust een ervaringsdeskundige worden genoemd, want hij kent het klappen van de zweep. Maar hij heeft zichzelf hervonden. „Niet alleen via de methode van Wim Hof, maar ook door meditatie. Ik sta zelf bijvoorbeeld iedere ochtend om vijf uur op om ademhalingsoefeningen te doen en te mediteren. Daarna drink ik een bak koffie en check ik even mijn facebook. Het is niet zo dat ik dat soort dingen allemaal laat, het enige verschil is hoe je dat allemaal doet. Mijn ochtendritueel – ik zwem overigens ook iedere dag het hele jaar door – is mijn graadmeter, het vertelt mij hoe ik die dag in mijn vel zit. En wat dat betreft zegt je adem heel veel over jezelf. Adem je tussen de zes en tien keer per minuut, dan is dat oké. Maar veel mensen zitten daarboven en dat veroorzaakt ook dat gevoel van moeheid. Het trainen van je ademhaling is gelijkertijd een aandachtstraining, want je verlegt je focus naar jezelf.”

Een juiste balans vinden tussen lichaam en geest, is geen eenvoudige opgave. Dat zal Daniel Kluken ook nooit ontkennen. „Ik noem mezelf ook geen leraar, maar een trainer. Je leven veranderen is een levensmissie en ik kan helpen bepaalde stappen te zetten, geef een gereedschapskist waar je dat uit kunt pakken wat je nodig hebt. Ik blijf leren en verzamel overal ter wereld technieken om mijn eigen levenskwaliteit te verbeteren, maar ook om anderen te helpen een balans te vinden. Dat is mijn missie en dat vind ik het mooiste wat er is.”

Workshop ’Master your health in one day’

De kennis die Daniel heeft opgedaan draagt hij mede over door workshops te geven. Lezer van Vrij kunnen tegen korting de workshop ’Master your health in one day’ volgen. In deze workshop ga je aan slag gaat met de persoonlijke energiemanagement toolboxtechnieken. Hiermee kun je leren hoe je meer controle krijgt over je eigen gezondheid, kom je aan de weet hoe je meer rust en focus in het dagelijks leven kunt ervaren door mentale training en hoe je meer energie in het dagelijks leven krijgt door het trainen van je ademhaling.

De workshop ’Master your health in one day’ wordt op de volgende data gegeven: 22 oktober in Heerhugowaard, 5 november in Leiden en 12 november in Hilversum. Lezers van Vrij betalen voor deze workshop 90 euro in plaats van 110 euro.

Aanmelden kan via de site van FitMe met de speciale actiecode ’Vrij’. Zie, ook voor meer informatie www.fitme.nl

Dit artikel verscheen eerder in het Noord Hollands Dagblad

 

Comments

comments

By | 2016-09-23T21:16:05+00:00 september 23, 2016|Categories: Mind|Reacties uitgeschakeld voor Mentaal in shape – Noord Hollands Dagblad

About the Author:

Lifehacker, Onderzoeker en Trainer. Op één grote ontdekkingsreis met als doel technieken van over de hele wereld te ontdekken en ervaren die meer energie, mentale veerkracht opleveren.