POKEMON GO – FOCUS KILLER

Pokemon Go is de nieuwst rage voor smartphone gebruikers deze AR (augmented reality) laat gebruikers via gps en internet jagen op virtuele wezens. Klinkt heel mooi en in de praktijk is gebleken dat het mensen meer de straat op stuurt. Echter is het ook niet weer een nieuwe manier om je te laten afleiden?

Zelf installeerde ik deze game twee weken geleden. Ik hou van de nieuwste ontwikkelingen en ik geloof oprecht dat deze manier van gamen een nieuwe toekomst zal inluiden. Verzamelen, wezens tegen elkaar laten vechten dit is niet nieuw, alleen de techniek er omheen we. Wauw dit is gaaf zeg ;). Dat ik klein was waren het stickers van Transformers in een album plakken, ruilen en deze compleet zien te krijgen dan domineerde je pas echt ;). Ik ben dan ook van de overgang generatie zoals ik het zelf noem.

Pokemon Go - Voorloper

Cool he!

Overgang generatie zonder Pokemon Go

Met bouwjaar 1981 heb ik nog de tijd meegemaakt van één tv in huis (met alleen 1,2,3) tot de opkomst van Internet. Ik weet nog dat ik als eerste een mobieltje had op de middelbare school. Zeer cool, echter bellen deed je niet want één minuut bellen kostte meer dan een gulden (ja dat was voor de euro).

Focus is volledig out of shape

Echter met de opkomst van de smartphone en internet is de conditie van onze hersens er niet perse op vooruit gegaan. Ik heb het dan met name over het hebben van focus. Focus stelt je in staat om je aandacht bewust te kunnen richten. Tegenwoordig krijgen we in één week meer informatie binnen dan in de middeleeuwen in een heel leven. Knap en tof dat dit kan. Het maakt de wereld klein, je kunt alle informatie vinden in je hand en het creëert een hele nieuwe laag van sociale interactie. Daar staat wel tegenover dat onze hersens de laatste jaren zich niet hebben aangepast aan deze weldadige bron van constante informatie.

Een dag voor velen

Ons systeem is niet gemaakt om bij het wakker worden Facebook, Twitter, Instagram en Snapchat te controleren. Vervolgens bij het ontbijt tv te kijken of  een status update te versturen. Op het werk vaak gaat men vaak verder met de hele dag naar een scherm kijken. Bij thuiskomst wil men ontspannen dus  gaat de tv weer aan, waarbij ook de laptop en tablet nog op schoot liggen. Met de komst van Pokemon Go voel je ook de nog de lichte drang van constant Pokemon’s moeten jagen.

Het resultaat een geest die ‘out of shape’ is en een overmatig gevoel van negatieve stress. Dit uit zich in slecht slapen of uitgeput wakker worden, verminderde veerkracht en lusteloosheid of gezondheidsklachten..

Vervelen is een goed iets

Onze ervaring is dat door deze constante stroom van afleiding en de verminderde mentale veerkracht mensen niet meer weten hoe ze moeten rusten, en wat bijvoorbeeld vervelen is. Want rust en vervelen is een goed iets. Het geeft je brein de mogelijkheid alle indrukken en informatie te verwerken. Hierdoor komt je creatieve kant meer naar voren waardoor je gaat dromen. En pas als je kan dromen weet je ook wat je wil waarmaken. Ook leer je jezelf beter kennen en dat is voor velen best eng.

Informatie dieet

Om meer rust te ervaren focus en te kunnen dromen wil ik je eens vragen na te denken over het volgende experiment een…….. informatie dieet. Ik geloof niet dat het in deze tijd verstandig is je te ontdoen van alle informatie bronnen. Wel geloof ik in beheersing en bewustwording van je eigen gedrag. Ik kijk geen nieuws, lees geen krant en kijk standaard geen tv. Ik kies voor gerichte informatie opname. Dus ik heb Netflix voor als ik een serie wil kijken of een film. Daarnaast heb ik alle notificaties op mijn telefoon uit staan en soms pak ik een dag in de week waarbij ik mijn telefoon op vliegtuigstand zet. Wil je jezelf echt eens uitdagen volg dan eens mijn 21 dagen smartphone dieet waar ik eerder over schreef. 21 dagen kijk je alleen na een bepaalde tijd ’s avonds op je telefoon.

Conclusie

Ik heb geenszins de behoefte om nieuwe ontwikkelingen tegen te gaan. Absoluut niet. Je komt er niet onderuit en de kansen die het biedt zijn ongekend. Echter zoals alles in het leven heeft alles twee kanten. Bewustwording van je eigen gedrag hierin is de sleutel naar meer energie, creativiteit, focus en het waarmaken van je dromen. En als je nieuwsgierig bent, ja ook ik heb nog Pokemon Go op mijn telefoon staan ;).

Dit artikel verscheen eerder op: http://danielkluken.nl

Comments

comments

By | 2017-03-23T14:56:25+00:00 augustus 10, 2016|Categories: Mind|Reacties uitgeschakeld voor POKEMON GO – FOCUS KILLER

About the Author:

Lifehacker, Onderzoeker en Trainer. Op één grote ontdekkingsreis met als doel technieken van over de hele wereld te ontdekken en ervaren die meer energie, mentale veerkracht opleveren.